Blog

12Build volgens Houben nv: 12Build heeft ons leven aangenamer gemaakt

Leestijd: 6 min

Knippen, plakken, kopiëren en in enveloppen steken. Zo zag het werk er voor assistent calculator Bjordy Salden van Houben nv eruit voordat ze samenwerkten met 12Build. Hij heeft erop doorgeduwd om de samenwerking er door te krijgen. En met succes. Het grootste voordeel sinds ze met 12Build werken, is de tijdsbesparing. “Time is money”, zegt hij. Geen honderden enveloppen meer likken en postbodes die erop moeten wachten. Alles via het online platform van 12Build.  

Bjordy Salden is assistent calculator bij Houben nv in Hasselt, België. “Onze slogan ‘Wij van Houben zijn grondleggers die bouwen aan morgen’ geeft heel goed weer wie wij zijn”, zegt hij. Het familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een klasse 8 aannemer levert hoogwaardige bouwprojecten af voor de publieke en private sector. “We voeren je bouwproject zo kwalitatief, snel en efficiënt mogelijk uit.” Altijd in gesprek met de opdrachtgever en het bouwteam om een zo goed mogelijk project te leveren. Hierdoor bieden ze minimale zorgen en maximale (tijds)winst. Volgend jaar vieren ze hun 90-jarig bestaan. 

Over BjordyOntwerp zonder titel 1 e1635411884335 300x300 - 12Build volgens Houben nv: 12Build heeft ons leven aangenamer gemaakt

Een bachelor of dergelijke heeft hij niet. Hij heeft zijn middelbare school afgemaakt en is daarna een specialisatiejaar gaan doen aan de CNC. Echt houtbouw dus. Acht weken lang zou hij stage lopen in de bouwsector en acht weken in de houtsector. Dat laatste heeft hij nooit gedaan. Nog nooit had hij van de bouw gehoord, maar eenmaal op stage beviel het hem zo goed dat hij is blijven plakken. Hij twijfelde dan ook geen seconde toen de mensen op stage hem vroegen of hij wilde blijven werken. En zo geschiedde. We zijn 14 jaar verder en hij werkt nog altijd in de bouwsector. 

“Het is niet zo dat je hoogopgeleid moet zijn voor bepaalde dingen. Als je het zelf wil en zelf doorzet, snugger nadenkt en naar je collega’s luistert, dan kom je er wel”, aldus Bjordy. Al heb je uiteraard wel bepaalde (voor)kennis nodig. Hij heeft daarom al voor zijn stage begon, zes maanden een gerichte opleiding gevolgd. Sinds drie jaar werkt hij voor Houben als assistent calculator. “Ik voed de calculator met offertes van onderaannemers waarmee uiteindelijk een calculatie op punt wordt gezet.” Onlangs is hij gestart met een nieuwe opleiding om door te groeien binnen het bedrijf tot calculator.

Knip-, plak- en kopieerwerk

Ook vóór het 12Build-tijdperk heeft Bjordy al heel wat offerteaanvragen gedaan en projecten voorbij zien komen. Het versturen van offerteaanvragen kostte in het begin van zijn carrière veel tijd. Aanvragen verstuurden ze met de post en het kantoor lag vol stapels papier. Hij heeft in die tijd heel wat geknipt, geplakt en gekopieerd. Alles in enveloppen steken en meegeven aan de postbode. “Soms kwam de postbode de post halen maar moest hij wachten omdat wij nog niet klaar waren”, vertelt Bjordy. Hij lacht. “We gaven hem koffie en vertelden hem dat het nog wel een half uur ging duren. Dat vond ‘ie gelukkig niet erg.” 

Samenwerken met 12Build

Houben is in 2017 voor het eerst gestart met 12Build. Op dat moment waren de voordelen onvoldoende duidelijk. Ze vonden het daarom te duur en zijn er toen ook weer mee gestopt. Bjordy begon in 2018 bij Houben. Ze werkten met een ERP pakket. Hierin werden de boekhouding en calculaties gedaan. Ook prijsaanvragen gingen via deze software. “Met vier of vijf stappen en allerlei omwegen werd een link gecreëerd via een SharePoint. We moesten vervolgens alles per mail doorsturen. Dat was soms echt twee, drie, vier keer zo veel werk. Outlook was op dat moment mijn beste maatje. Maar we zagen in dat de manier waarop we werkten, niet efficiënt was”, vertelt Bjordy. 

Houben is in 2019 toch weer met 12Build in contact gekomen. Met drie man sterk reisden 12Build collega’s af naar Hasselt en deden hun verhaal. De voordelen werden meteen duidelijk. “Mijn collega’s waren natuurlijk bekend met 12Build, ik nog niet. Toch was ik direct om en heb ik er ook op doorgeduwd om te gaan samenwerken.” 

Het grootste voordeel? Tijdsbesparing. Bjordy noemt het woord minstens vijf keer tijdens het interview. “Het versturen van prijsaanvragen naar onderaannemers gaat in één klap. Met een paar muisklikken waren alle documenten weg. Ook het stationeren van documenten, meetstaten, lastenboeken en dergelijke gaat enorm simpel en snel. Het zorgt voor een grote tijdsbesparing”, zegt hij enthousiast. “Dus 12Build is het nieuwe maatje?” Bjordy lacht. “Ja, zeker. Ik versta me zeer goed met 12Build. 12Build is mijn nieuwe maatje.” Toch is er nog een ander voordeel dat hij wil belichten, namelijk dat onderaannemers meedenken. Omdat ze, met één klik op de knop, direct kunnen aangeven of ze gaan rekenen of niet. “Zo is het voor ons niet meer nodig om achter iedereen aan te bellen en te vragen of ze wel of niet gaan rekenen. We bellen nog wel, maar lang niet zoveel meer als dat we deden voordat we met 12Build werkten.”, zegt Bjordy. “Ja, uiteindelijk draait dit voordeel natuurlijk ook weer om tijdwinst” grapt hij. Per project stuurt Houben vaak wel meer dan 150 offerteaanvragen de deur uit. Van die 150 aanvragen krijgen ze gemiddeld gezien op de helft een reactie van de onderaannemers.

Momenteel doet Houben alleen nog de boekhouding in het ERP pakket. De calculatie doen ze in een calculatieprogramma, prijsaanvragen in 12Build. En dat gaat erg goed!  

Het contact met de onderaannemer blijft belangrijk

12Build laat je zien wanneer een onderaannemer je offerteaanvraag geopend heeft. Zo hoef je mensen niet onnodig achter de broek aan te zitten. “Vroeger belde ik alle onderaannemers na en dat kostte altijd veel tijd”, zegt Bjordy. Alles is nu in één overzicht te zien. De automatische herinnering die wordt verstuurd, helpt daar natuurlijk ook bij. Als onderaannemers niet zelf al op ‘ik reken wel’ hebben geklikt. 

Om toch het contact te behouden, vindt Bjordy het belangrijk om de klanten en onderaannemers op de hoogte te houden van de projecten. Dit doet hij door een bedankbericht te sturen. “Hierin staat de status van het project, maar ook een bedankbericht voor het sturen van een offerte. Of we ze dan wel of niet hebben gekozen.” Vervolgens is alles geordend terug te zien onder het tabblad Communicatie op het 12Build-profiel. De afdelingen calculatie en inkoop werken hierdoor goed samen. Hiermee voorkom je dubbel werk. Omdat beide afdelingen van elkaar weten wie ze offerteaanvragen hebben gestuurd en wie nog niet. “12Build heeft het leven aangenamer gemaakt” zegt Bjordy met een lach op zijn gezicht. 

“Ik versta me zeer goed met 12Build. 12Build is mijn nieuwe maatje.”

 

Een sprong in het diepe

In 2019 is Houben een van de eerste hoofdaannemers in België die samenwerkt met 12Build. We vroegen Bjordy of het geen eng proces was, die sprong in het diepe. Hij antwoordt heel nuchter. “Voor mezelf niet echt. Het was wel ontdekken maar het was zo gebruiksvriendelijk dat ik er gewoon mee aan de slag ging.  Als er zich onderling problemen voor deden dan konden we ze gewoon samen met de onderaannemers oplossen.” In het begin was het wel eens lastig voor onderaannemers. Ze waren onbekend met 12Build. “Sommige mensen konden niet bij de documenten of dachten dat ze moesten betalen als ze inlogden bij 12Build.” Het gaat nu steeds beter. Mensen weten de documenten te vinden en merken dat werken met 12Build heel makkelijk is.

Of ze een vaste groep met onderaannemers hebben? Nee, niet echt. “We hebben een lijst met ruim honderden onderaannemers en leveranciers door jullie laten inlezen. Maar echt vast kun je dat niet noemen”, vertelt Bjordy. Waar vroeger nog urenlang Google werd afgespeurd, zoeken ze nu heel snel in de database van 12Build naar onderaannemers die binnen een bepaalde straal van het project gevestigd zijn. “Zo leren we altijd nieuwe mensen kennen. En dat werkt eigenlijk perfect.” Ze zoeken wel naar onderaannemers met een zo volledig mogelijk bedrijfsprofiel. “Als we een bedrijf niet kennen, is het toch fijn om gegevens te bekijken om te zien wat ze allemaal doet. Dat bedrijf zullen we dan sneller kiezen dan een bedrijf waarbij het bedrijfsprofiel niet volledig is ingevuld.”

Extra tijd? We pakken er gewoon een project bij

Dat 12Build Houben tijd bespaart, dat is nu wel duidelijk. Maar wat doen ze met al die extra tijd? Juist. Ze pakken er gewoon nog een project bij. Maar dat is niet alles. “We kunnen met de tijd die we overhouden bijvoorbeeld zelf opmetingen gaan doen waarvan we denken dat de architect misschien de bal heeft misgeslagen.” Je krijgt meetstaten binnen van de architect en in principe zou je die moeten kunnen vertrouwen. “Als we dingen nameten en we twijfelen, kunnen we opmerkingen maken naar de aanbesteding toe. Die opmerkingen moeten dan doorberekend worden. Ook naar andere partijen toe.” Zo zorgen ze ervoor dat alle projecten goed verlopen en ziet Houben erop toe dat ze projecten zo kwalitatief mogelijk uitvoert. En daar doen we het voor.

Ook een klantverhaal laten maken? Of samenwerken met 12Build? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

More info (Matchmaker - BE)

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sanne Wendt
Geschreven door

Sanne Wendt

Ook interessant voor jou

Kies voor meer overzicht

ga voor betere projectbeheer en afhandeling
Wil jij de projectadministratie en -communicatie gemakkelijker afhandelen? Snel geschikte bouwspecialisten vinden? Met 12Build Matchmaker:
Bitmap - 12Build volgens Houben nv: 12Build heeft ons leven aangenamer gemaakt
Path 2 1 - 12Build volgens Houben nv: 12Build heeft ons leven aangenamer gemaakt
Logo 12build FC - 12Build volgens Houben nv: 12Build heeft ons leven aangenamer gemaakt