Blog

De volgende stap naar digitalisering

Leestijd: 4 min

De bouw is een van de grootste branches ter wereld. Uit onderzoek van McKinsey & Company blijkt echter dat de bouwproductiviteit de afgelopen 20 jaar met gemiddeld slechts 1% per jaar stijgt. Hoe dat komt? De bouw is nog steeds een van de minst gedigitaliseerde industrieën ter wereld. Zelfs traditionele branches, zoals overheid, mijnbouw, olie en opslag, hebben allemaal een grotere productiviteitswinst dan de bouw. Zij digitaliseren wél.

De bouwsector heeft een flinke digitale inhaalslag gemaakt van 2010 tot 2015, blijkt uit een onderzoek van ING. Waarom? Het internet werd in deze periode mobiel. Dat is voor de bouwsector essentieel, omdat bouwprofessionals voor verschillende projecten altijd ergens anders zijn.

Maar ondanks de grote groei van die vijf jaar, neemt het daarna af. De waarde van software en databanken in de bouw groeit minder hard en ook de groei van investeringen in de ICT neemt af. Dat komt vooral doordat de grootste voordelen van mobiel internet op dat moment benut zijn, de noodzaak verdwenen lijkt te zijn en de volgende stap in digitalisering complexer is.

Gemiddelde jaarlijkse groei waarde software & data per werknemer in de bouwsector:

Screenshot 2 300x189 - De volgende stap naar digitalisering

Wat na 2015 ook kan meespelen, is dat de bouw de gevolgen van de financiële crisis achter zich begon te laten. De bouwproductie groeide flink na een enorme dip. En als het goed gaat met een bedrijf, waarom zou je dan zoeken naar nieuwe oplossingen? Een goede reden om het op zo’n moment juist wél te doen, is om je concurrentie ook in mindere tijden voor te blijven. Zorg ervoor dat jij digitale oplossingen al onder de knie hebt op het moment dat je concurrenten het net beginnen te ontdekken.

Digitalisering heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele bouw:

  • De efficiëntie neemt toe. Dit komt vooral doordat de informatievoorziening aan verschillende afdelingen enorm verbeterd wordt. Dit voorkomt fouten en dus faalkosten. Het managen van aparte informatiestromen naar collega’s en bouwspecialisten gaat met digitale oplossingen automatisch, zodat alle betrokken partijen constant op de hoogte zijn van de laatste aanpassingen. 
  • Digitalisering leidt tot data-inzichten. Bedrijven nemen betere strategische beslissingen op basis van feiten uit de data die digitalisering biedt. Zo wordt het proces beter geanalyseerd en bijgestuurd. Waar zitten verkoopkansen? Welke bouwspecialisten rekenen vaak wel? Wat is de financiële gezondheid van onze partners?
  • Digitale bedrijven zijn productiever. Digitale bedrijven hebben een hogere mediane arbeidsproductiviteit (omzet gedeeld door het aantal werknemers) dan niet-digitale bedrijven.
  • Digitale oplossingen zijn veiliger.Je hebt misschien een archiefkast die perfect is ingedeeld naar datum en tijd. Maar wat als er iets gebeurt met de kast of met de documenten die erin liggen? Of het nu gaat om een brand, inbreker of gewoon een gemorste kop koffie: vertrouwen op één exemplaar van al je belangrijke documenten is niet aan te raden. Je zou altijd een digitale back-up moeten hebben van alles. De cloud biedt een simpele, veilige manier voor het bewaren en delen van je documenten.
  • Digitalisering helpt bouwbedrijven enorm om te voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging die waarschijnlijk in de loop van 2022 wordt ingevoerd. De wet heeft als doel de bouwkwaliteit en bouwtoezicht te verbeteren. Bouwbedrijven moeten hiervoor het bouwproces op een gestructureerde wijze documenteren. Digitalisering beperkt de toenemende administratieve lasten.

Succes hebben met digitalisering

Als je wil digitaliseren, moet je scherpe strategische keuzes maken om de kansen die er zijn te benutten. Er is niet één weg naar succes. Er zijn meerdere opties en jij bepaalt wat voor jouw bedrijf het beste werkt.

Optie 1. Digitalisering zelf ontwikkelen

Er zijn bouwbedrijven die een eigen digitaal platform ontwikkeld hebben. Het voordeel daarvan is dat ze software op maat hebben, specifiek voor hun eigen bedrijf. Het nadeel is echter dat de kosten van zelf ontwikkelen veel hoger zijn en dat het moeilijk kan zijn goed gekwalificeerd personeel hiervoor aan te nemen.

Optie 2. Traditioneel blijven bouwen

Bouwbedrijven kiezen er soms voor traditioneel te blijven bouwen en calculeren en niet mee te gaan met de voordelen die digitalisering biedt. Deze bedrijven kunnen zich op niches richten waar persoonlijk contact, maatwerk en minder standaardisatie gevraagd worden. Het is voor deze optie wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de (bouw)wereld wél digitaliseert en aan de niet-digitale bedrijven voorbijgaat. 

12Build denkt dat het traditionele, persoonlijke contact waar de bouw waarde aan hecht niet verloren hoeft te gaan met digitalisering. Voor offertes hebben we daarom de mogelijkheid om jouw eigen logo en bedrijfsinformatie toe te voegen aan sjablonen. Zo digitaliseer je jouw offerteproces, maar heb je alsnog de personal touch van je bedrijf. 12Build is een mogelijkheid om tijd te besparen in het offerteproces, maar geen vervanging van persoonlijk contact. Die twee aspecten van samenwerking gaan wat ons betreft prima samen.

Optie 3. Digitalisering “inkopen”

Om te digitaliseren kunnen bouwbedrijven software inkopen. Het voordeel hiervan is dat de kosten vaak relatief beperkt zijn en bouwbedrijven niet zelf de tools hiervoor ontwikkeld hoeven hebben. 

12Build is voor de bouw hét platform om de samenwerking tussen bouwspecialist, leverancier en hoofdaannemer makkelijker te maken. Hoofdaannemers zoeken en vinden in de uitgebreide database van 12Build bouwspecialisten die voldoen aan de eisen voor een project. Dit maken we eenvoudig inzichtelijk door vele filters, waaronder specialisatie, keurmerken, certificaten en afstand tot het bouwproject. Wordt er een offerte aangevraagd? Dan worden alle documenten via 12Build naar de bouwspecialist gestuurd, zonder een limiet aan het aantal documenten. Geen gedoe meer met verschillende e-mails en WeTransfers.

Zegt een bouwspecialist dat hij rekent? Dan zie je dat direct in één oogopslag. Dat bespaart jou kostbare tijd. Tijd waarin je andere nuttige dingen kunt doen.

Screenshot 3 300x249 - De volgende stap naar digitalisering

Nieuwe digitale oplossingen duwen hun oudere tegenhangers normaal gesproken weg. En wanneer die oplossingen er dan zijn, is de implementatie een stuk eenvoudiger als je al up-to-date bent. Denk even aan de gemakkelijke overgang die je hebt gemaakt van de lokale schijf op je computer naar Google Drive, OneDrive, Dropbox of een andere cloudoplossing. In de eerdere situatie was het een probleem als je ergens anders moest werken dan op kantoor. Nu open je de cloud en heb je al je bestanden up to date. Hetzelfde geldt voor het digitaliseren van je offerteproces: Als je dit nu verzuimt, maak je het jezelf in de toekomst alleen moeilijker en is er misschien geen gemakkelijke of goedkope manier  meer om de kloof tussen jouw werkwijze en digitale innovatie te overbruggen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
12Build
Geschreven door

12Build

Ook interessant voor jou

Kies voor meer overzicht

ga voor betere projectbeheer en afhandeling
Wil jij de projectadministratie en -communicatie gemakkelijker afhandelen? Snel geschikte bouwspecialisten vinden? Met 12Build Matchmaker:
Bitmap - De volgende stap naar digitalisering
Path 2 1 - De volgende stap naar digitalisering
Logo 12build FC - De volgende stap naar digitalisering