Blog

De voordelen van standaardisatie in de bouw

Leestijd: 3 min

Bouwprojecten zijn geen lopendebandwerk. Maar als je maar één manier hebt om dingen te doen, weet iedereen wat hij moet doen en wanneer hij het moet doen. Op de bouwplaats kan de eenvoud van lopendebandwerk alles efficiënter laten bewegen en iedereen productiever maken. Bouwbedrijven zijn afhankelijk van processen die herhaalbaar, repliceerbaar en lineair zijn om succesvol te zijn. 

Door processen in te bouwen die gemakkelijk kunnen worden herhaald en gebruik te maken van intelligente bouwsoftware, maak je het voor jouw team makkelijker om een project goed af te ronden.

Wat is standaardisatie in de bouw?

Een zwak punt van traditionele managementprocessen is het gebrek aan standaardisatie. Er is niet één set, niet één standaard om naar te verwijzen. Projectmanagers worden vaak gekozen op basis van hun eerdere ervaring en uiteindelijk behouden ze dezelfde praktijken die ze bij eerdere projecten hebben gebruikt, of deze procedures nu echt van toepassing zijn of niet. Deze typische praktijk kan leiden tot grote hoeveelheden variatie in een bedrijf. De eerste stap is om toe te geven wanneer een proces is verbroken.

Gebrek aan standaardisatie maakt het voor teams moeilijker om te communiceren. Vaak gebruiken ze verschillende apparaten en software en vertrouwen ze op papieren notities en hun eigen geheugen. Elk extra apparaat of stuk software maakt de gegevens waarmee jouw team werkt minder betrouwbaar en bruikbaar. Bouwsoftware maakt standaardisatie eenvoudig en zorgt ervoor dat je niet te maken krijgt met de problemen van organisaties met te veel software en te veel beleidsregels en procedures.

De voordelen

  1. Standaardisatie schept duidelijkheid

Complexe processen hebben meestal wel een paar onderdelen die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Standaardisatie geeft je duidelijke instructies waarmee je werkprocessen tot in detail kunt inrichten. Het resultaat: een uniforme werkwijze die voor alle medewerkers duidelijk is.

  1. Maakt werkprocessen meetbaar

De standaardisatie van werkprocessen stelt je bovendien in staat om de uitkomsten van werkprocessen te meten en daardoor te toetsen op efficiëntie en productiviteit.

  1. Standaardisatie leidt tot constante kwaliteit

Door werkprocessen te standaardiseren, wordt helder wat het resultaat van elke stap moet zijn. Zo schep je een universele standaard die zorgt voor een constant kwaliteitsniveau. Het leveren van continue kwaliteit is goed voor je reputatie, verbetert je servicestandaarden en levert uiteindelijk dus meer trouwe klanten op.

  1. Herhaalbaar en minder foutgevoelig

Als je een proces volgens vaste basisprincipes en best practises inricht, kun je het meermaals (en in principe zelfs eindeloos vaak) uitvoeren en aanbieden met dezelfde mate van kwaliteit. Werkprocessen worden zo ook herkenbaar en minder vatbaar voor menselijke fouten. Denk hierbij aan het niet meer handmatig in hoeven voeren van (e-mail)adressen van bouwspecialisten, maar alle gegevens altijd paraat hebben in een overzichtelijke database.

  1. Processen worden overdraagbaar

Heb je net een nieuwe medewerker aangenomen die snel de fijne kneepjes van het vak moet leren? Goed uitgewerkte standaarden zorgen ervoor dat de nieuweling het werkproces snel onder de knie krijgt en binnen no-time meedraait als volwaardig teamlid. Standaardisatie maakt het voor ervaren mensen gemakkelijker om hun kennis over een werkproces snel over te brengen op nieuwelingen.

  1. Innoveren en automatiseren wordt gemakkelijker

Als je eenmaal tot in de kleinste details weet hoe processen precies verlopen, wordt innoveren en automatiseren gemakkelijker. Je kunt sneller en effectiever verbeteringen doorvoeren, terwijl je ook meer zicht krijgt op de handelingen die geautomatiseerd kunnen worden. Dankzij het automatiseren of robotiseren van repetitieve handelingen kun je bepaalde werkprocessen sneller en goedkoper uitvoeren.

Maar hoe dan?

12Build biedt jou de mogelijkheid het offerteproces te standaardiseren met een eenvoudige, tijdbesparende oplossing. Door de tools en workflows die je gebruikt te standaardiseren, gebruiken verschillende teams binnen de organisatie de software op dezelfde manier. Denk hierbij aan het uitwisselen van documenten met bouwspecialisten of het doen van offerteaanvragen op dezelfde, standaard manier. Het standaardiseren van formulieren, tools en je workflow helpt de communicatie te verbeteren en fouten te verminderen, aangezien iedereen weet waar de details te vinden zijn. Geen onnodige e-mails en WeTransfers meer, maar alles standaard op één plek, in één programma dat iedereen begrijpt.

Wil je weten wat 12Build voor jouw werkproces kan betekenen? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
12Build
Geschreven door

12Build

Ook interessant voor jou

Kies voor meer overzicht

ga voor betere projectbeheer en afhandeling
Wil jij de projectadministratie en -communicatie gemakkelijker afhandelen? Snel geschikte bouwspecialisten vinden? Met 12Build Matchmaker:
Bitmap - De voordelen van standaardisatie in de bouw
Path 2 1 - De voordelen van standaardisatie in de bouw
Logo 12build FC - De voordelen van standaardisatie in de bouw