Blog

Digitale bouwbedrijven hebben de toekomst: zo doe jij mee

Leestijd: 5 min

Er gaat al heel veel digitaal. Wanneer heb jij voor het laatst een brief gestuurd aan je familie, waarin je vertelde hoe het met je gaat? Dat doe je niet, je stuurt een WhatsAppje. Stuur je nog steeds alle documenten naar bouwspecialisten per post? Nee, dat gaat nu via WeTransfer, Dropbox of via 12Build. Hoe vaak sta je nog bij iemand aan de deur om een afspraak te maken?

De coronacrisis van 2020 zorgt ervoor dat we meer dan ooit bezig zijn met digitalisering. Veel meer nog dan voorheen valt op hoe diep wij met technologie verweven zijn geraakt en wat voor mogelijkheden technologie ons biedt. We lijken digitalisering in de crisis ten volle te omarmen. We zien allerlei toepassingen van digitale technologie die nauwelijks op gang leken te komen. Binnen een paar weken leerden we uitsluitend online communiceren met collega’s, vergaderen via Zoom, Teams en Hangouts. We werken thuis, richten ons eigen kantoor in en doen alles in de cloud. Stel je eens voor hoe anders de situatie zou zijn geweest als de coronacrisis tien jaar geleden had plaatsgevonden. De abrupte en rigoureuze wending naar de digitale wereld was toen niet mogelijk geweest. De internetinfrastructuur had al dat zware videoverkeer niet aangekund.

Digitalisering in de bouw: wat is dat?

De bouw is een van de grootste branches ter wereld. Er wordt elk jaar meer dan 10 biljoen dollar in de bouw gerealiseerd, maar er kan nog veel meer winst worden gehaald uit de productiviteit. Uit onderzoek van McKinsey & Company blijkt dat de bouwproductiviteit de afgelopen twee decennia met gemiddeld slechts 1% per jaar stijgt. Een belangrijke reden daarvoor is dat de bouw nog steeds een van de minst gedigitaliseerde industrieën ter wereld is. Zelfs traditionele branches, zoals overheid, mijnbouw, olie en opslag, hebben allemaal een grotere productiviteitswinst dan de bouw. Zij digitaliseren wél.

De bouwsector is een van de grootste sectoren ter wereld, met meer dan 100 miljoen werknemers in dienst. Uit een rapport van Committee for European Construction Equipment blijkt echter dat de bouwsector nog steeds de minst gedigitaliseerde sector is. In 2017 had slechts 7,7% van de bouwbedrijven een hoog of heel hoog level van digitale intensiteit (meet de beschikbaarheid van 12 verschillende digitale technologieën in een bedrijf). 

De bouw wordt steeds digitaler, maar kan volgens experts enorme slagen maken. Dat is mogelijk, want er liggen veel kansen om de productiviteit in de sector door middel van digitalisering en standaardisering te verbeteren. Aangrenzende sectoren als de groothandel- en vastgoedsector zijn momenteel al een stap verder in het digitaliseringsproces. Daar kan de bouwsector de vruchten van plukken.
Technologische ontwikkelingen en verschillende ondersteunende softwarepakketten worden steeds toegankelijker. Bedrijven zijn daardoor gestart met het digitaliseren van hun dagelijkse werk en de processen die hierbij horen. Dit begint bij het toepassen van digitale hulpmiddelen, zoals het verkennen van BIM-software en het gebruik van een offerteplatform.

De bouw is gedigitaliseerd op individuele onderdelen, maar software en processen zijn nog weinig geïntegreerd. Sommige bedrijven hebben al wel specifieke software, maar dit wordt in de meeste gevallen nog niet geïntegreerd waardoor de software niet met elkaar communiceert. Het resultaat? Je moet alsnog alles zelf invoeren. Dit komt deels doordat het merendeel van de aannemers geen vastgesteld beleid heeft op het gebied van digitalisering en starten met de aanschaf van individuele softwarepakketten die direct invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken. De bedrijven die wél een vastgesteld beleid hebben, zijn veelal de grotere bedrijven. Digitalisering staat zeker op de agenda van velen, al zijn ze vooral bezig met thema’s als het halen van voldoende marge, het efficiënter indelen van bedrijfsprocessen en de in- en uitstroom van personeel.

Maar hoe doe ik dat dan?

Digitalisering heeft ons veel te bieden en sommige digitale oplossingen die ontstaan zijn in de coronacrisis worden waarschijnlijk na de tijd weer opgeheven. Denk aan digitale vrijdagmiddagborrels en belangrijke vergaderingen die online niet hetzelfde effect hebben als offline. Maar veel blijft. Online documenten uitwisselen deden we in de bouw al voor de crisis, maar bedrijven zijn nu vooral op zoek naar manieren om dit efficiënter te doen. Er worden veel meer e-mails gestuurd nu; hoe zorgen we ervoor dat die logisch en overzichtelijk zichtbaar blijven?

Het gebrek aan technologie en digitalisering is vooral zorgwekkend als je kijkt naar de hoeveelheid gegevens en mensen die bij het gemiddelde bouwproject betrokken zijn. Geen wonder dat het voor de meeste bouwbedrijven een strijd is om de belofte van efficiënte en continue samenwerking na te komen.

Je kunt er zeker voor kiezen om op de oude manier door te gaan, maar de samenleving omarmt over het algemeen een gedigitaliseerde toekomst. Het is in je eigen belang om bij te blijven. Merken en huishoudens maken overal een digitale transformatie door, hele bedrijfsmodellen zijn gebaseerd op digitaal werken. Om digitaal te transformeren is leiderschap nodig. Het zijn de leiders die als eerste stappen zetten in het onbekende. Zij zorgen voor de continuïteit van de organisatie en nemen ons mee naar de toekomst. Op het moment dat we ons veilig voelen, volgt de rest en komen de visies van de leiders tot leven.17

Vooruitgang is de echte uitdaging. Uiteindelijk is het oplossen van de productiviteitscrisis in de bouw het creëren van een gezamenlijke, gedigitaliseerde workflow met verbonden technologie. Dit begint niet alleen in één fase van het bouwproces. Het moet de hele cyclus van een project beslaan. Van ontwerp en planning tot op locatie en daarna.

12Build heeft de oplossing voor gebrek aan productiviteit in huis. In de afgelopen 13 jaar hebben we 12Build al geïmplementeerd bij meer dan 800 hoofdaannemers. Zij bevestigen dat ze direct een efficiëntiestijging zien van ruim 30%. Wanneer je nu via e-mails offertes ontvangt en WeTransfers met plannen stuurt, moet je steeds zoeken naar het e-mailadres en aan je collega vragen of er al communicatie is geweest. Met 12Build is dat verleden tijd. Alle communicatie en opslag wordt geautomatiseerd. Dus geen handmatige processen, e-mail en Excel-overzichten meer. Maar alle informatie en reacties vindbaar op één veilige en centrale plek. 12Build geeft jou meer tijd voor de dingen die er écht toe doen.

Twee genoemde redenen voor hoofd- en onderaannemers om niet te digitaliseren, zijn kosten en tijd. Bij 12Build garanderen we dat calculatie, inkoop en werkvoorbereiding na 3 uur training direct en met gemak aan het werk kunnen. Hoofdaannemers profiteren daarnaast vanaf dag 1 van een aanzienlijk verbeterde ROI (‘Return On Investment’). In alle projecten waar wij door de jaren heen aan hebben gewerkt, zien we besparingen tussen de €10.000,- en € 300.000,- per jaar. 

Hoe meer en intensiever jouw organisatie met ons systeem werkt, hoe slimmer het systeem van 12Build wordt. Alle kennis van jou en je collega’s wordt opgebouwd binnen 12Build. Er is geen verlies meer van kennis omdat alles op de juiste manier wordt opgeslagen.

Wil je meer weten over hoe wij jou klaarstomen voor de toekomst? Neem dan contact met ons op, of laat je gegevens achter en we bellen jou.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
12Build
Geschreven door

12Build

Ook interessant voor jou

Kies voor meer overzicht

ga voor betere projectbeheer en afhandeling
Wil jij de projectadministratie en -communicatie gemakkelijker afhandelen? Snel geschikte bouwspecialisten vinden? Met 12Build Matchmaker:
Bitmap - Digitale bouwbedrijven hebben de toekomst: zo doe jij mee
Path 2 1 - Digitale bouwbedrijven hebben de toekomst: zo doe jij mee
Logo 12build FC - Digitale bouwbedrijven hebben de toekomst: zo doe jij mee