Duurzaamheid. Een onderwerp dat in de bouw besproken moet worden. De bouw neemt namelijk 50 procent van het grondstoffenverbruik in Nederland voor zijn rekening. En in 2050 moeten álle gebouwen duurzaam worden verwarmd. Deze flinke cijfers laten zien dat de branche een enorme kans heeft om een positieve impact te maken. Duurzaam bouwen is niet alleen maar een trend. Het heeft een blijvende revolutie teweeggebracht. Bouwbedrijven die dit negeren, lopen het risico achter te blijven.

Duurzaam bouwen is kortgezegd het optimaliseren van het bouwproces om de negatieve impact op milieu en de mens tot een minimum te beperken. Elk bouwproject, van een eenvoudige woning tot het grootste infrastructuurproject, kan op meerdere manieren een impact hebben op het milieu. Denk aan rechtstreekse vernietiging van ecosystemen, afval, water- en luchtverontreiniging, hoog energieverbruik, CO2-uitstoot bij het vervoeren van materialen en apparatuur en lekkages of andere ongelukken die de omgeving verontreinigen met chemicaliën.

Duurzame bouwoplossingen

Duurzame bouwinitiatieven begonnen in de jaren 1980 en 1990. De eerste pogingen om bouwtechnieken en -materialen te optimaliseren waren onsamenhangend en onvoldoende gestandaardiseerd. Tegenwoordig zijn er in de meeste landen mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te bouwen.

1. Energie-efficiëntie. Voor bouwwerken die met duurzame methodes zijn gebouwd, is tijdens de bouw- en gebruiksfase minder energie nodig. Aanpassingen in de inrichting, hoeveelheid isolatie, kiezen en voorbereiden van de locatie en zelfs de kleur van de gevel verbeteren allemaal de energie-efficiëntie.

2. Vermindering van afval. Door betere planning kan een nieuw bouwwerk vrijwel zonder restmateriaal worden gebouwd. Er zijn richtlijnen om de hoeveelheid afval te verminderen bij bouwprojecten. Daarnaast zijn er nieuwe bouwmaterialen die tijdens fabricage minder afval produceren, waardoor de bouw een aanzienlijk kleinere impact heeft. De bouwsector moet ook meer gebruik gaan maken van hergebruikt materiaal om de hoeveelheid afval te verminderen en nieuw materiaal te gebruiken dat later nog kan worden hergebruikt. In 2050 moet er een volledig circulaire economie zijn. Rijkswaterstaat heeft zichzelf zelfs als doel gesteld om in 2030 al alleen nog maar circulair te willen werken.

3. Binnenluchtkwaliteit. Afwerkmaterialen die binnen weinig tot geen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven, zorgen voor een gezondere leefomgeving.

4. Impact van de locatie. Zet een gebouw op een zonnige, open plek neer en je hebt natuurlijk licht en passieve verwarming. Dat verlaagt het energieverbruik. De juiste plaatsing en voorbereiding van de ruwe grond vermindert ook de kans op erosie en waterschade aan de fundering. Door de locatie zorgvuldig te bepalen, worden ook niet alleen bestaande bomen gered, maar houden die bomen dankzij hun schaduw ook het gebouw koeler. En dat scheelt weer airco.

5. Waterverbruik. Gebouwen verbruiken 14% van al het drinkwater dat wereldwijd wordt geconsumeerd. Een paar kleine aanpassingen maken een groot verschil in het besparen van veilig drinkwater voor belangrijkere doeleinden dan wassen en het toilet doorspoelen.

Zo bouw je duurzaam

1. Kijk eerst naar je eigen bedrijf. Bouwbedrijven moeten de best practices voor duurzame bouwconcepten toepassen. Alleen dan trekken ze nieuwe, milieubewuste klanten aan. Kijk met een kritische blik naar de interne bedrijfsvoering: heb je al energie-efficiënte verlichting? Werken jullie nog met papier, of gaat alles online? Door intern voor duurzaam te gaan, toont een bouwbedrijf dat haar toewijding verder gaat dan alleen mooie praatjes.
2. Blijf op de hoogte van lokale en wereldwijde ontwikkelingen. Bouwmethoden die nu worden beschouwd als het hoogtepunt van duurzaam bouwen, kunnen snel uit de mode raken, vervangen worden of ondoeltreffend blijken. Er is veel werk nodig om écht op de hoogte te blijven van nieuwe trends. Wijs hier binnen het bedrijf bijvoorbeeld een speciaal team voor aan.
3. Kies een classificatiesysteem. Voor de grootste en meest ervaren bedrijven is het niet te doen om alle klanten die duurzaam willen bouwen aan te spreken. Bedrijven die hun eerste stappen in duurzaam bouwen zetten, kunnen het beste beginnen met een van de populaire classificatiesystemen. Voeg je duurzaamheidscertificaat ook toe in je 12Build bedrijfsprofiel. Op die manier kunnen hoofdaannemers die duurzaam willen werken je sneller vinden voor een project.
4. Investeer in training. Om duurzaam te bouwen zijn vaak honderden kleine aanpassingen in het bouwproces nodig om de doelen van het afgeronde bouwwerk te realiseren. Als alleen het nut van de nieuwe methodes wordt uitgelegd en het personeel er niet in wordt getraind, zullen ze terugvallen op oude, bekende werkprocessen. Een alarmerend onderzoek door Virginia Tech concludeerde dat er op duurzame bouwlocaties zelfs meer letsel onder bouwvakkers voorkomt dan op traditionele locaties. Dit is grotendeels te wijten aan ontbrekende kennis van nieuwe technieken en apparatuur, wat het belang van extra personeelstraining alleen maar benadrukt.
5. Bouwtechnologie omarmen. We werken steeds meer thuis. Het is duurzamer om thuis alles in de cloud te kunnen doen, in plaats van spreadsheets te printen, mappen bij te houden en formulieren naar collega’s te moeten brengen of op de post te moeten doen. Stuur je offertes en offerteaanvragen al online? Dat kun je dan ook efficiënter doen. Met 12Build. 12Build is het offerteplatform voor de Europese bouwsector. Bouwspecialisten kunnen zich met 12Build beter profileren bij honderden hoofdaannemers. We hebben op dit moment ruim 100.000 actieve gebruikers. Als bouwspecialist heb je de mogelijkheid om jouw organisatie beter te presenteren in de meest gebruikte database van de bouw. Onze missie is het matchen van bouwpartners op expertise. We willen bouwpartners effectief en efficiënt online laten samenwerken. We zijn van mening dat het duidelijk maken van de selectiecriteria en simpele, vlotte communicatie de weg hiernaartoe is.

Meer lezen over duurzaam bouwen? Lees dan dit artikel.

Eingestellt am 08.10.2020 durch: 12Build

Spotlight

De Haan Westerhoff Projecten B.V.
Drachten

Kontakt

Brauchen Sie Rat?

Rufen Sie uns an

Hinterlassen Sie Ihre Nummer, und einer unserer Berater ruft Sie an, um die Möglichkeiten für Ihren Betrieb zu besprechen.

Nummer hinterlassen
Kontakt aufnehmen

Sie können uns Ihre Frage auch per E-Mail schicken. Wir sorgen dafür, dass Sie rasch eine Antwort bekommen.

Senden Sie eine E-Mail
Chatten Sie mit uns

Die schnellste Möglichkeit, uns zu kontaktieren, bietet der Live-Chat mit einem unserer Berater.

Starten Sie mit einem Live Chat
Online Meeting

Unsere Stärke ist der persönliche Kontakt. Auch bei einem online Ferngespräch.

Termin vereinbaren
}