Door de samenwerking tussen TÜV Nederland en 12Build is op het 12Build platform inzichtelijk welke organisaties een door TÜV Nederland afgegeven Veiligheidsladder certificaat hebben. Waarom dat van belang is? 


Uit een eerste telling van de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat er in 2019 18 dodelijke ongelukken zijn voorgekomen in de bouw. Dit aantal dodelijke ongelukken steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren. Dat moet anders, vindt de bouwsector. Daarom hebben een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgericht en de daaruit voortkomende afspraak Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) ondertekend. Wat betekent dit voor u?


Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)

Het doel van Governance code Veiligheid in de Bouw is gezamenlijk met opdrachtgevers en –nemers veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Daarom hebben bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-, water-, spoorinfra en installatietechniek) gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag vastgelegd. Een bedrijf dat dit ondertekent, toont aan dat zij verantwoordelijkheid neemt voor het creëren van een veilige werkomgeving en daarvoor de noodzakelijke maatregelen neemt. 


Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw conformeren zich ook aan de gezamenlijke afspraak Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). Deze afspraak houdt in dat vanaf 1 januari 2021 opdrachtgevers die de code hebben ondertekend veiligheidsbewustzijn als verplichting opnemen in aanbestedingen of contracten. 


Daarmee wordt vanaf 2021 door opdrachtgevers de Veiligheidsladder als eis gehanteerd bij aanbestedingen. De Veiligheidsladder, die draait om veiligheidsbewustzijn, wordt niet alleen gevraagd van opdrachtnemers, maar ook van de opdrachtgevers. Vanaf 1 januari 2021 is er de verplichting tot minimaal trede 2 van de Veiligheidsladder en vanaf 1 januari 2023 is dit trede 3. 


Dit betekent dat wanneer er een bepaald project op de markt komt en u zich daarop wilt inschrijven, de hoofdaannemer per 1 januari 2021 eist dat u gecertificeerd bent op de Veiligheidsladder trede 2. Het is dus van belang om u te oriënteren op de Veiligheidsladder, wanneer u dat nog niet gedaan heeft.


De Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder (de Safety Culture Ladder) is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur in een organisatie te meten. De Veiligheidsladder bestaat uit 5 treden. Elke trede vertegenwoordigt een bepaald niveau van volwassenheid op het gebied van de veiligheidscultuur in een bedrijf. Een Ladder Certificerende Instelling (LCI), zoals TÜV Nederland, controleert of een organisatie voldoet aan de eisen die per trede zijn gesteld. 


Aan de slag met de Veiligheidsladder

Met Veiligheidsladder certificering zet u in op veiligheidsbewustzijn en uw veiligheidscultuur. Maar hoe gaat u daarmee aan de slag? Want het heeft heel wat voeten in aarde om veiligheid in het DNA van uw organisatie te krijgen en vooral ook te behouden. De experts van TÜV Nederland hebben jarenlange ervaring in het vak en delen daarom 17 Best Practices voor het creëren van een positieve veiligheidscultuur. Deze 17 Best Practices helpen u een stevige basis voor uw veiligheidscultuur neer te zetten en geven u een beeld van hoe Veiligheidscertificering eruit ziet. 

Download hier uw 17 Best Practices.

Meteen al aan de slag met de Veiligheidsladder? Neem dan vrijblijvend contact op met Marco van Nassau (Key Accountmanager bij TÜV Nederland). 


Certificering inzichtelijk op 12Build

Door de samenwerking tussen TÜV Nederland en 12Build is op het 12Build platform inzichtelijk welke organisaties een door TÜV Nederland afgegeven Veiligheidsladder certificaat hebben. Opdrachtgevers kunnen potentiële bouwspecialisten filteren op het hebben van een certificaat alvorens ze een offerteaanvraag versturen zodat ze zeker weten dat ze uiteindelijk de opdracht gunnen aan een partij met de vereiste Veiligheidsladder certificering. 

Eingestellt am 20.02.2020 durch: TÜV Nederland | 12Build | Jonathan Acis

Spotlight

P.J. de Vet en Zonen Mill B.V.
Mill

Kontakt

Brauchen Sie Rat?

Rufen Sie uns an

Hinterlassen Sie Ihre Nummer, und einer unserer Berater ruft Sie an, um die Möglichkeiten für Ihren Betrieb zu besprechen.

Nummer hinterlassen
Kontakt aufnehmen

Sie können uns Ihre Frage auch per E-Mail schicken. Wir sorgen dafür, dass Sie rasch eine Antwort bekommen.

Senden Sie eine E-Mail
Chatten Sie mit uns

Die schnellste Möglichkeit, uns zu kontaktieren, bietet der Live-Chat mit einem unserer Berater.

Starten Sie mit einem Live Chat
Online Meeting

Unsere Stärke ist der persönliche Kontakt. Auch bei einem online Ferngespräch.

Termin vereinbaren
}